Wie ben ik

Ik ben geboren en opgegroeid in Amsterdam en ik heb hier mijn academische opleiding voor psycholoog en psychotherapeut gedaan.

Na mijn opleiding heb ik tot 2001 gewerkt bij verschillende GGZ-instellingen over heel Nederland, zowel in de jeugd GGZ als de volwassenen-GGZ.

Vanaf 2000 ben ik gaan werken in mijn eigen vrijgevestigde praktijk in Bolsward.

Naast mijn academische opleidingen heb ik ook enkele aanvullende opleidingen afgerond op het gebied van mindfulness en lichaamsgericht werken. Hierin heb ik geleerd dat het belangrijk is in behandelingen cliënten te leren om hun gedachten en emoties te laten samenwerken.

Mijn visie

Mijn visie op hoe wij in het leven tegen psychische stoornissen aanlopen is gebaseerd op mijn ervaring dat wij om in onze emotionele en materiële behoeften te voorzien vanaf onze de kindertijd als kind,  puber, adolescent en jong volwassenen strategieën en gedragspatronen ontwikkelen die wel voor de hand liggen, maar niet altijd efficiënt lijken te werken. Soms geven we onszelf hiervan de schuld en soms de mensen om ons heen. We verliezen dan het begrip en de verbinding met onszelf en de mensen om ons heen. En het leven wordt dan meer een overleven.

Bij sommigen uit zich dit in depressieve klachten, bij anderen meer in angsten en een sterke behoefte om controle te krijgen. Bij sommigen lijkt dit een innerlijk gevecht dat zo een deel van hun persoonlijkheid is dat we spreken van persoonlijkheidsproblematiek.

Behandeldoel

In een psychologische behandeling is het doel dat cliënten inzicht krijgen hoe hun niet behulpzame patronen ervoor zorgen dat zij aanvankelijk wel met hun innerlijke behoeften en lastige situaties om kunnen gaan, maar op een dieper niveau hun niet werkelijk helpen. Afhankelijk van de behoefte en mogelijkheden van de cliënt kan dit onderzoek in eerste instantie wat meer aan de oppervlakte blijven als dat voldoende blijkt te zijn om weer verder te kunnen. En als het nodig is kan dit onderzoek ook dieper gaan naar de momenten waarop de innerlijke spanningen en conflicten zijn ontstaan. In dat dieper onderzoek is het belangrijk dat er een veilige sfeer in de therapie door de cliënt gevoeld kan worden. Hierdoor kan een cliënt ruimte voelen om pijnlijke emoties te kunnen beleven en tegelijkertijd als gezonde volwassene er voor zichzelf zijn. Vervolgens kan een cliënt leren om weer contact te maken met de werkelijke behoefte of verlangen die er onder de pijn ligt.

Het uiteindelijke doel is dat cliënten steeds beter leren om als volwassene met hun eigen emoties om te kunnen gaan en leren dat gevoelens en emoties kunnen komen en gaan en dat zij hiermee om kunnen gaan met de bestuurskracht van hun innerlijke gezonde volwassene.

Methodieken

Ik maak in mijn behandelingen gebruik van de volgende technieken:

  • Psychotherapeutische gesprekstherapie
  • Elementen uit de cognitieve schematherapie
  • Imaginatie en Rescripting
  • Werken met Kindmodi (gemoedstoestanden uit de kindertijd)
  • EMDR (bij enkelvoudige trauma’s)
  • Spel- en gesprekstherapie (Voor kinder en jeugdigen)